Dany Tulkens

Leuven
° 1953
website
Alle kunstenaars
Delen:

Over de kleinigheid van de mens

Dany Tulkens, is een veelzijdig beeldend artiest die zich meer en meer is gaan toeleggen op het driedimensionale beeld. Terwijl hij aanvankelijk met uiteenlopende materialen vorm gaf aan zijn beelden, is hij zich uiteindelijk gaan toeleggen op sculpturen van geslagen en gelast brons. Een techniek die niet vanzelfsprekend is en specifieke technische kennis en vaardigheid veronderstelt.

Zijn beelden vertellen over de werkelijkheid en overstijgen die werkelijkheid tegelijkertijd. De mens en zijn relatie tot de wereld van natuur en cultuur is de rode draad doorheen het werk van de kunstenaar. De eigen-heden van de mens worden door Dany Tulkens onder de loep genomen en uitvergroot, waardoor de beelden soms lijken te baden in een irrealistische en surrealistische sfeer. De grens tussen mens en dier wordt in zijn werken soms erg dun.

Dany Tulkens peilt naar het mysterie van het mens-zijn en legt de vinger op de soms onvoorstelbare kleinheid van datzelfde wezen. Sarcasme, ironie en cynisme zijn nooit ver weg, maar worden ook nooit zwaar op de hand liggend. Ze blijven gedragen door een gevleugelde lichtheid. De wereld door de artiest geëvoceerd is een universele wereld, een wereld die noch door tijd, noch door ruimte wordt gedetermineerd. Het is een wereld die de toeschouwer niet onberoerd laat, hem met zachte hand dwingt om stelling in te nemen, maar tegelijkertijd ook de kiemen in zich draagt om deze keuze voortdurend te bevragen en in vraag te stellen.

- Dan Holsbeek

Eddy Stevens

vorige

Reinhilde Van Grieken

Volgende