Diederik Boyen

Mechelen
° 1968
website
Alle kunstenaars
Delen:

"Met verbijstering en afschuw kijk ik naar onze soort, onze omgangsvormen en meer specifiek naar het ontsporen daarvan. Wat drijft mensen om systematisch te catalogiseren en te ontmenselijken."

- Diederik Boyen -

De onmiskenbare esthetische kwaliteit van zijn werk en zijn de verfijnde techniek doen onvermijdelijk denken aan de Vlaamse primitieven. Het zet de kijker bij de eerste blik bewust op het verkeerde been. Meteen een uitnodiging om verder te onderzoeken, want de portretten zullen al snel een oncomfortabel gevoel genereren.

De figuren in Boyen’s portretten lijken wel in het ogenblik gevat, gevangen zelfs, zonder verleden. Ontdaan van alle context lijken ze verloren, richtingloos. Nochtans niet emotieloos. Het lijkt me zelfs dat Boyen het oneindige palet aan menselijke emoties exploreert - verwondering, verdriet, hoop, consternatie, noem maar op - maar deze op een of andere manier volledig afzondert van de persoon zelf, alsof deze zich onthecht van diezelfde emoties, dat ze hem of haar niet toebehoren.

door Frederic De Meyer (The Art Couch)

Marc Janssens

Volgende